Het is de week van het afscheid van Tyrell Malacia en Luis Sinisterra bij Feyenoord. De twee publiekslievelingen hebben zich in de afgelopen jaren geweldig ontwikkeld in De Kuip, wat hen prachtige transfers opleverde naar respectievelijk Manchester United en Leeds United. Voormalig assistent-trainer Said Bakkati maakte die ontwikkeling in seizoen 2019/20 van dichtbij mee en vertelt daarover aan FR12.nl.
In de zomer van 2019 arriveerde Bakkati als assistent van de nieuwe trainer Jaap Stam in De Kuip. Tyrell Malacia was sinds twee seizoenen speler van Feyenoord 1 en bevond zich in een concurrentiestrijd met Ridgeciano Haps. Het perspectief van Luis Sinisterra zag er minder rooskleurig uit. Hij kon op weinig vertrouwen rekenen en leek op huurbasis bij FC Dordrecht terecht te komen. De komst van Stam en Bakkati was echter net op tijd voor de Colombiaan. Zij gaven hem wél de kans bij Feyenoord, waar hij al vaker zijn dankbaarheid voor uitsprak.
Direct gecharmeerd
"Niet iedereen was lovend over Luis", herinnert Bakkati zich. "Ze keken meer naar zijn zwakke dan naar zijn positieve kanten. Mensen vonden dat hij er lui uitzag. Als je als team niet goed voetbalt, zijn het vaak de technisch vaardige spelers die laconiek ogen." Zelf had hij een andere indruk van de toen net 20-jarige Sinisterra. "Ik was direct gecharmeerd van hem. Technisch vaardig, onberekenbaar. Als we op de trainingen elf tegen elf speelden, sprong hij er echt bovenuit."
Hoewel Sinisterra's serieuze doorbraak nog op zich liet wachten, durfde Bakkati toen al te stellen dat Feyenoord niet zijn plafond zou zijn. "In de Europa League-wedstrijd tegen FC Porto had hij een actie in de hoek van het veld. Hij stond volledig in de drukte, maar ging een paar man voorbij en kwam er toch uit. Dat is exceptioneel aan hem. Daaraan zie je in mijn ogen dat hij de top kan halen. Zo'n actie toont gogme. Dat kun je niet aanleren."
Bakkati looft ook het karakter van de aanvaller, die hij omschrijft als een 'heel lieve, sociale en gewone jongen'. "Hij had gelukkig Renato Tapia naast zich (die hem bij de hand nam en met wie hij Spaans kon praten, red.), maar ik probeerde zelf ook een band met hem te creëren. Ik sprak Engels met hem, soms wat Spaans erbij. Dat vond hij wel leuk. Toen hij zijn zware blessure opliep, volgde natuurlijk een moeilijke tijd voor hem. Maar ook toen bleef hij heel betrokken. Hij stond altijd langs het trainingsveld en was heel vrolijk."
'Bijter' Malacia
In dezelfde periode leerde Bakkati ook Malacia kennen. "Een goede, talentvolle speler", vond hij toen al. "Hij heeft een goed karakter en gaf altijd honderd procent op de training. Echt een bijter. Aan de bal kon hij nog wel stappen maken, maar dat heeft hij uiteindelijk ook gedaan. Hij speelt nu veel meer ballen vooruit, in plaats van breed of terug. Hij heeft een geweldige ontwikkeling doorgemaakt."
Toen al zette het talent grote stappen in de concurrentiestrijd met Ridgeciano Haps. "Haps was ook een goede linksback met dreiging naar voren, misschien meer dan Tyrell in die tijd. Maar Haps was vaak geblesseerd. Op die momenten stond Tyrell er. De belangrijkste stap die hij toen heeft gemaakt, is dat hij volwassener is geworden. Hij presteerde constanter; niet meer de ene wedstrijd een 9 en de volgende een 4. Dat is voornamelijk voor een verdediger een belangrijke factor."
Druk
Drie jaar later hebben beide spelers hun droomtransfer naar de Premier League te pakken. De stap van Sinisterra naar Leeds United is een interessante voor Bakkati, die als assistent-trainer bij Reading onder de indruk raakte van die club. "Vooral door de atmosfeer in dat stadion. Het zit vol met supporters die allemaal evenveel van de club houden, vergelijkbaar met Het Legioen. Die druk past bij hem. In de grote wedstrijden, zoals ook toen tegen Porto, stond hij altijd op. Ik denk dat het een goede klik zal zijn."
Bakkati wees daarbij ook op de eerdere transfers van Dirk Kuyt en Robin van Persie, die van Feyenoord naar respectievelijk Liverpool en Arsenal verhuisden. "Ik denk dat de spelers die van Feyenoord naar de Premier League zijn gegaan, het ook dóór de druk in die stadions gered hebben. Spelers als Kuyt en Van Persie hebben dat bewezen. Ik hoop dat Luis dat ook gaat doen. Als hij zich zo blijft doorontwikkelen en zijn rendement blijft halen, zie ik hem over een paar jaar een nog grotere stap maken."
Een tussenstap - wat Leeds volgens Bakkati zal zijn voor Sinisterra - sloeg Malacia over. Of hij er goed aan deed om direct naar een grote club als Manchester United te verhuizen? "Dat blijkt altijd pas achteraf. Maar als zo'n club zich bij je meldt, dan zet je die stap ook. Dan zeg je geen nee. Hij heeft het geluk dat er een Nederlandse trainer zit, die dezelfde voetbalfilosofie hanteert. Ik denk dat de tweede Klassieker van afgelopen seizoen Erik ten Hag overtuigd heeft. Iemand die het Antony zo moeilijk kan maken en er de hele wedstrijd zo kort op kan zitten, dat is een speler die bij Manchester United past."
Place comments
You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.
Show all comments