Het vertrek van Luis Sinisterra naar Leeds United is door beide clubs officieel bevestigd. De Colombiaan heeft daarmee zijn droomtransfer te pakken. En Feyenoord ook. De Rotterdammers slaan met het vertrek van de 23-jarige buitenspeler namelijk een enorme financiële slag en kunnen, als alle bonussen behaald worden, liefst dertig miljoen euro bijschrijven op de rekening. Dat de inmiddels oud-Feyenoorder voor dit bedrag zou vertrekken uit De Kuip hadden vier jaar geleden maar weinig mensen gedacht. Een terugblik op de tijd van Sinisterra bij Feyenoord, waar hij van bijna verhuurd aan FC Dordrecht naar de duurste Feyenoorder ooit ging.
Sinisterra wordt geboren in Santander de Quilichao, een klein dorpje in het zuidwesten van Colombia. Hij begint zijn voetbalcarrière als pupil bij Independiente Santander. Na tussenstops bij Colo Colo Caloto en Boca Juniors de Cali komt hij in de jeugd van Once Caldas terecht. Daar doorloopt hij een groot deel van de jeugdopleiding alvorens hij in 2016 op 16-jarige leeftijd zijn debuut in de hoofdmacht maakt.
Daar maakt hij indruk. Sinisterra valt op met zijn drive, flair en dreiging. Feyenoord heeft na twee seizoenen, 36 wedstrijden, vijf doelpunten en evenveel assists in het shirt van Once Caldas in de zomer van 2018 genoeg gezien. De Rotterdammers nemen hem over voor twee miljoen euro. In De Kuip tekent Sinisterra een contract voor drie seizoenen, met de optie op nog twee jaar extra. Toen de Colombiaan hoorde van de interesse van Feyenoord, is hij meteen op onderzoek gegaan.
Vertrek naar Nederland
''Ik wist heel weinig over Nederland. Ik had altijd wel het doel om in Europa te gaan voetballen. Toen ik hoorde dat Feyenoord geïnteresseerd was heb ik uitgezocht wat voor club het was, waar het lag en wat voor land Nederland was'', vertelde Sinisterra twee weken geleden tegen Colombiaans.nl. ''Ik ben altijd vrij soepel geweest in het aanpassen op verschillende situaties.'' Voor dat laatste krijgt Sinisterra in zijn eerste seizoen alle tijd en ruimte van Feyenoord. Hij mag enkele weken na zijn komst wel al met het eerste elftal mee op trainingskamp en maakt zijn debuut in de uitwedstrijd tegen De Graafschap (2-0).
Toch speelt hij dat seizoen vooral zijn duels bij de beloften van Feyenoord. De 182 minuten, verspreid over zeven wedstrijden in het eerste elftal, zijn spaarzaam. Giovanni van Bronckhorst gebruikt hem nauwelijks, hoewel Sinisterra het prima doet bij de beloften met zes doelpunten in elf wedstrijden. World Football Scout, een Twitteraccount dat zich focust op jonge talenten, neemt het in de zomer van 2019 op voor de Colombiaan.
''We verwachten dat Sinisterra echt een fenomeen in het hedendaagse voetbal gaat worden. Hij dribbelt kinderlijk eenvoudig langs tegenstanders en deed weinig dingen fout in de interland tegen Nieuw-Zeeland. Hij zit nu bij Feyenoord. Ik verwacht dat mensen hem binnenkort op hun radar zullen hebben.'' Een tweet waar destijds met verbazing naar werd gekeken.
Dankzij Jaap gingen alle deuren open
Verhuur aan FC Dordrecht
Van Bronckhorst vertrekt in de zomer van 2019 bij Feyenoord en Jaap Stam volgt hem op. Sinisterra had vóór de komst van de nieuwe trainer een plan uitgestippeld met het oog op het nieuwe seizoen. ''Gio vond dat ik er nog niet klaar voor was. In nóg een jaar niet spelen had ik geen zin. Ik was daarom stiekem al aan het kijken of ik niet kon worden verhuurd. Ik wilde serieus genomen worden.'' De aanvaller was dicht bij een verhuur aan FC Dordrecht, totdat Stam kenbaar maakte het wél in Sinisterra te zien zitten.
De verhuurperiode gaat niet door. Sinisterra blijft bij Feyenoord. De behendige buitenspeler schiet onder Stam uit de startblokken en ontwikkelt zich razendsnel. Hij maakt zijn eerste doelpunt voor de Rotterdammers in de thuiswedstrijd tegen Dinamo Tbilisi en zorgt voor dreiging op de linkervleugel. Jammer genoeg voor Sinisterra is de tijd van Stam bij Feyenoord van korte duur. Na de verloren Klassieker (4-0) stapt hij op.
''Ik ben hem eeuwig dankbaar'', zegt de Colombiaan. ''Hij heeft me echt geholpen. Je bent in het leven altijd afhankelijk van kansen en hij gaf me die. Precies op het goede moment. Dankzij Jaap gingen alle deuren open. Hij maakte me belangrijk, dus het plan om verhuurd te worden kon meteen de ijskast in. Ik had dan ook echt moeite met zijn vertrek: eindelijk een trainer die het in me zag zitten, ging-ie naar een paar maanden al weg. Ik hoop Stam in de toekomst ooit weer tegen te komen.''
Zware blessure
Sinisterra begint zo goed aan het seizoen dat hij wordt opgeroepen voor Colombia en zijn debuut maakt. Een emotioneel moment voor hem en zijn familie, zo zegt de aanvaller. ''Het was een fantastisch bericht, met ontzettend veel emotie. Ik heb samen met mijn moeder gehuild. Het waren tranen van geluk, waaraan je kunt zien dat al het harde werken zich heeft uitbetaald.''
Drie maanden later verlengt Sinisterra zijn contract bij Feyenoord tot medio 2024. Zijn moeder is een grote factor in zijn succes geweest. Als Sinisterra tot overmaat van ramp zijn kruisband afscheurt in februari 2020 en hij, door de opkomst van het coronavirus, niet in Colombia kan revalideren, vliegt zijn moeder naar Nederland om hem te ondersteunen.
Dat hielp enorm, zo vertelde Sinisterra in de zomer van 2020. ''Dat ik hier moest blijven pakte eigenlijk heel goed uit. Ik ben inmiddels al veel verder dan ik had kunnen denken. Ik mag voorzichtig weer met de bal gaan trainen en hoop in december weer op het veld te staan. En anders in de voorbereiding na de winterstop.''
Het lukt de Colombiaan inderdaad om in december zijn rentree te maken. Hij doet dat tegen Wolfsberger AC in de Europa League. Feyenoord verliest met 1-0 en wordt uitgeschakeld in de groepsfase, maar voor Sinisterra is het een avond om niet snel te vergeten. ''Mijn rentree was een fantastisch moment na tien maanden herstel.''
De Colombiaan wordt elk duel fitter en fitter. In de 24 andere wedstrijden die hij dat seizoen nog zou spelen maakt hij vijf doelpunten en geeft hij zeven assists. Zijn belangrijkste goal scoort hij in de finale van de play-offs om Europees voetbal, thuis tegen FC Utrecht (2-0). Hij schiet Feyenoord, samen met Bryan Linssen, naar de eerste voorronde van de Conference League; het toernooi waar hij zijn transfer naar Leeds United voor een groot deel aan te danken heeft.
Grote doorbraak en droomtransfer
Onder de nieuwe trainer Arne Slot beleeft Sinisterra zijn absolute doorbraak in De Kuip en Europa. De oefenmeester gooit het roer helemaal om en speelt vrijwel het tegenovergestelde ten opzichte van Advocaat: hoog druk zetten en initiatief en risico’s nemen. Het zijn facetten van de tactiek die Sinisterra op het lijf zijn geschreven. De Colombiaan groeit uit tot smaakmaker. Publiekslieveling. Onmisbare speler. Cash cow.
Als de aanvaller in vrijwel elke knock-outwedstrijd in de Conference League het verschil maakt en scoort, hoopt elke supporter – Slot incluis – tegen beter weten in dat Sinisterra ook komend seizoen bij Feyenoord blijft. De vijfvoudig international is echter niet meer te behouden en vertrekt naar Leeds United, waarmee hij zijn droom om in de Premier League te voetballen ziet uitkomen.
Ook voor Feyenoord komt een langgekoesterde droom uit. Het transferrecord van achttien miljoen euro, dat nog altijd op naam van Dirk Kuyt stond, wordt verpulverd. De Rotterdammers houden, als alle bonussen worden behaald, maarliefst dertig miljoen euro over aan Sinisterra. Maar ook als dat niet het geval is, is 25 miljoen euro een bedrag wat de geschiedenisboeken in gaat in De Kuip. Na 113 wedstrijden, 35 doelpunten, 29 assists en talloze acties vertrekt Sinisterra voor een recordbedrag door de voordeur bij Feyenoord. Het is hem gegund.
Place comments
You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.
Show all comments