Twaalf Europese topclubs willen gezamenlijk de nieuwe Super League gaan oprichten. Dat nieuwe toernooi moet de grote concurrent gaan worden van de Champions League. Het nieuwe toernooi kan op erg veel kritiek en ongeloof rekenen uit de internationale voetbalwereld.
De twaalf 'founding' clubs komen uit Engeland, Spanje en Italië. Het gaat om Manchester United, Manchester City, Liverpool, Chelsea, Arsenal, Tottenham Hotspur, Atletico Madrid, Real Madrid, FC Barcelona, AC Milan, Inter Milan en Juventus. In de nabije toekomst komen hier, tot nu toe, nog drie onbekende clubs bij. Andere Europese topclubs, zoals PSG, Bayern München en Dortmund, staan (nog) niet achter het plan en doen daarom ook (nog) niet mee.
Mocht het plan doorgaan, dan stappen bovenstaande clubs uit de Champions League en richten ze gezamenlijk de Super League op. Het grote verschil tussen de competities is dat, in tegenstelling tot de Champions League, het bij de Super League in grote mate niet uitmaakt waar je eindigt in je eigen competitie. Concreet betekent dat dat de twaalf eerdergenoemde topclubs altijd zijn verzekerd van een plek in de Super League. Ook hoeven de lucratieve televisiegelden in de Super League niet gedeeld te worden met kleine clubs. De Amerikaanse bank JP Morgan zou jaarlijks liefst vier miljard euro willen steken in de Super League. Volgens de New York Times ontvangt elke club die alleen al de uitnodiging van de Super League accepteert 425 miljoen euro.
Opzet toernooi
In de nieuwe Super League zullen er 20 teams strijden om de hoofdprijs. Dat zullen dus, ongeacht de prestaties in de eigen competities, altijd de vijftien ‘founding’ clubs zijn. De overige vijf teams kwalificeren zich voor het toernooi door kwalificatierondes te spelen. De wedstrijden zullen net als in de Champions League altijd midweeks worden gespeeld en de clubs voetballen ondertussen in hun eigen landen gewoon door. Het toernooi begint in augustus met twee poules van tien clubs die allemaal twee keer tegen elkaar spelen. De beste drie clubs van elke poule gaan door naar de kwartfinale. Via zogenaamde 'play-offs' mogen de nummer vier en vijf van de poule onderling uitmaken wie het laatste ticket voor de kwartfinales krijgt. Vanaf de kwartfinale is de opzet hetzelfde als de Champions League. Volgens Sky Sports zou het toernooi volgend seizoen al kunnen beginnen.
UEFA en FIFA dreigen met straffen
De UEFA en FIFA zijn uiteraard niet blij met een concurrerend toernooi en dreigen daarom ook met straffen. Volgens Sky Sports wil de UEFA elke club en speler die in de Super League uitkomt verbieden om in competities van de UEFA en FIFA te spelen. Dat geldt dus voor de nieuwe Conference League, maar ook voor de Europa League en de Champions League. Daarnaast betekent dat ook dat elke speler die in de Super League speelt niet mag deelnemen aan het EK en WK. Daarnaast zal, volgens Sky Sports, de UEFA elke club aanklagen voor bedragen tussen de 50 en 60 miljard euro.
Opvallend is dat de nationale competities zich achter de UEFA scharen. Zowel de Engelse Premier League, Spaanse La Liga en de Italiaanse Serie A zijn het niet eens met het plan. "We blijven eensgezind in ons voornemen om dit cynische project te stoppen, een project dat is opgezet in het eigenbelang van een paar clubs in een tijd dat de maatschappij meer dan ooit solidariteit nodig heeft'', aldus de competities.
Place comments
You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.
Show all comments