De idioterie rondom de voetbalwet

De idioterie rondom de voetbalwet

Om de veiligheid rondom wedstrijden in het betaald voetval te waarborgen hebben de overheid, justitie en de bvo’s tal van maatregelen opgetuigd om ongewenste excessen tegen te gaan. O.a. de huidige voetbalwet en de convenanten betaald voetbal die in elke gemeente opgesteld worden met de lokale bvo, justitie en politie, moeten zorg dragen dat voetbal ‘een feest is voor jong en oud’. En wie zich misdraagt zal daarvoor moeten boeten.

Het heeft ertoe geleidt dat er een “ketenbenadering” is opgetuigd waarbij er automatisch een stadionverbod wordt uitgevaardigd bij een bepaalde wetsovertreding. En juist daar wringt de schoen. Daar waar gezond verstand behoort te zegevieren is het systeem verworden tot een doel op zich. En dat kan toch niet de bedoeling zijn van al die convenanten en de huidige voetbalwet.

We gaan terug naar 6 mei 2012. Feyenoord speelt zijn laatste wedstrijd van het seizoen in en tegen Heerenveen. Ruim tweeduizend Feyenoord-supporters reisden, ondanks de noodverordening, naar het hoge Noorden. Een onzinnige maatregel, tenzij het onderstaande incident wordt meegerekend.

Feyenoord-supporter Patrick (bij velen bekend als FR12Patrick, fotograaf voor de website FR12.nl) en zijn vrienden parkeren hun auto netjes op het parkeerterrein van de jeugdopleiding van Heerenveen. Vervolgens lopen ze allen richting het Abe Lenstra stadion. Daar wordt spontaan het Feyenoord evangelie gepromoot en een sticker geplakt op een kantoorruit.

Op een afstand van zo’n 40-45 meter gaat een geblindeerd raampje open. Patrick wordt door een agent aangesproken die meldt dat hij een bekeuring krijgt voor het opplakken van de bewuste sticker. Patrick stelt voor de bekeuring te schrappen door de sticker eigenhandig te verwijderen. De agent gaat akkoord met de mededeling “als je de sticker nu verwijdert dan krijg je de boete niet nu, maar dan gaat de zaak naar de politie Rotterdam Rijnmond waarna de bekeuring mogelijk lichter uitvalt”. Vervolgens wordt de sticker, onder de ogen van zijn 4 mede supporters en de agent volledig verwijderd, volgt er een kort praatje over voetbal in het algemeen waarna afscheid wordt genomen waarbij de handen worden geschud. Kijk! Zo kan het dus ook. Althans, dat zou je denken….

Op 26 mei, 20 dagen na de wedstrijd, ontvangt Patrick een lokaal stadionverbod (voor alle uit- en thuiswedstrijden van Feyenoord) vooruitlopend op wat het Openbaar Ministerie (OM) zal beslissen. Mocht de uitkomst negatief uitpakken dan krijgt Patrick een landelijk stadionverbod van 9 maanden wegens ‘vandalisme’, een strafblad en een geldboete. Dan hebben we het niet eens over de boete en de kosten die vanuit de KNVB voortvloeien (boete à € 450,-, een deurwaardersexploot à € 60,-, en het inleveren van een pasfoto). Ook zal Patrick worden opgenomen in het Voetbal Volgsysteem van het CIV (Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme).

Het moge duidelijk zijn dat de sancties niet meer in verhouding staan tot het gebeuren. Het ‘sticker incident’ toont pijnlijk aan dat de ‘ketenbenadering’ als antwoord op voetbalvandalisme zijn doel compleet is voorbij geschoten. Middelen bedoeld voor het tegengaan van ‘hooliganisme’ worden misbruikt om in relatief onbenullige gevallen strenge en totaal disproportionele straffen op te leggen.

Patrick rest niet anders dan te wachten op wat het OM voornemens is. Naar wij hopen zonder gevolgen. En dan te bedenken dat de onlangs gepresenteerde “initiatiefnota Voetbalwet” zelfs kan leiden tot een automatisch landelijk gebiedsverbod.

Vanwege een sticker….

Read more about
voetbalwet Stadionverbod
Place comments
666

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments