Ooggetuigenverslag spreekt verhaal Feyenoord tegen

Ooggetuigenverslag spreekt verhaal Feyenoord tegen

In de oefenwedstrijd van afgelopen zondag van Feyenoord tegen Málaga was op de railing van vak UU een ludiek spandoek te bezichtigen met de tekst: 'Echte clubliefde is Fer te zoeken'. Het spandoek werd door stewards - in opdracht van de directie - verwijderd, maar werd alweer snel opnieuw opgehangen. Feyenoord beweert dat het spandoek is 'heroverd' door het gebruik van fysiek geweld en/of het dreigen tot geweld.

De Commissie Supporterszaken (CSZ) heeft op de website van de Feyenoord Supportersvereniging ooggetuigen opgeroepen om hun verhaal naar de CSZ te sturen. Een ooggetuigenverslag - dat vandaag op Lunaticnews.nl valt te lezen - spreekt het verhaal van Feyenoord tegen.

Verhaal Feyenoord: Rond de vriendschappelijke wedstrijd tegen Malaga zijn vijf relschoppers aangehouden wegens geweldpleging en/of het dreigen met geweld, tegen beveiligingsmensen van Feyenoord die op last van de clubleiding een spandoek hadden verwijderd dat gericht was tegen Leroy Fer. Van drie van hen was de aard van de overtreding dusdanig, dat zij met onmiddellijke ingang zijn uitgesloten van wedstrijdbezoek. [...] Een aan de gele zijde opgehangen spandoek met de tekst ‘Clubliefde is Fer te zoeken’ werd dan ook verwijderd door veiligheidsmedewerkers van de club. Toen de medewerkers het doek wilden meenemen, kregen zij echter te maken met grof verbaal en fysiek geweld. Het doek werd zodoende ‘heroverd’, waarna het door de daders werd teruggehangen. In overleg met de politie moest door de club worden besloten het doek te laten hangen om verdere escalatie te voorkomen. Wel kon direct werk worden gemaakt van het opsporen van de daders, met de genoemde aanhoudingen tot gevolg.

Ooggetuigenverslag:

Beste CSZ,

Hierbij willen wij aangeven dat wij getuige zijn geweest van het spandoekincident op 31 juli 2011 bij de wedstrijd Feyenoord – Malaga.

Normaal zitten wij op vak T en wij stonden beneden met onze vrienden te praten tot we zagen dat de stewards het spandoek “Clubliefde is FER te zoeken” weghaalden. Wij zijn meteen naar UU gegaan om verhaal te halen bij de stewards. Wij wilden simpelweg de reden van weghalen uit eerste hand horen. Voor de duidelijkheid, het ging hier iet om ons spandoek maar om het principe. In onze ogen was het spandoek ludiek en totaal niet kwetsend of anti Feyenoord.

Wij kwamen als 1 van de eersten boven toen de stewards en politie bij de in-/uitgang van vak UU liepen. Wij weten niet meer precies hoeveel van beiden er stonden maar het waren er ongeveer 4 of 5 stewards en daarnaast even veel politieagenten.Wij zijn de discussie aangegaan met 1 van de stewards. Wij hebben tijdens deze discussie op geen enkele manier een steward bedreigd. Laat dat meteen duidelijk zijn.

De discussie ging voornamelijk om vrijheid van meningsuiting. De steward zei in opdracht van het bestuur dat de vrijheid van meningsuiting niet geldt als je binnen de hekken van Feyenoord bent. Nu wisten wij dat men niet zomaar een grondrecht kan afnemen en zijn wij daar tegenin gegaan maar zoals eerder gemeld in geen geval dreigend. Die jongen kan er ook niets aan doen dat hij deze opdracht heeft gekregen.

Na enige tijd discussiëren hadden volgens ons 2 (dus niet 3) jongens er genoeg van en pakten dat doek vast. Hierbij werd enkel aan het doek getrokken en de steward werd niet aangeraakt. Daarbij werd wel gezegd dat hij dat “kankerdoek” moest loslaten maar van verder dreigen was geen sprake. Er werd dus op zijn Rotterdams gescholden maar er werden absoluut niet op de persoon dreigementen geuit.

Wij waren kritisch maar dat is in Nederland nog steeds een gegeven recht. Elke regel die tegen dit grondrecht in gaat, is niet van toepassing tenzij het in de algemene voorwaarden of de statuten staat. Ook mag de directie dit beslissen als zij er een hele goede reden voor hebben, echter betwijfelen wij dat een rechter dit als goede reden zal zien.

Wij heb het voorval besproken met enkele juristen en zij hebben aangegeven dat deze praktijken niet zomaar kunnen. Over het doek zelf konden ze niet met zekerheid een antwoord geven omdat zij niet weten of het ergens vast ligt maar over een discussie waren zij erg kort. Hier heeft men te allen tijde recht toe, met iedereen.

Tot slot kunnen wij nog melden dat bovengenoemde politieagenten niet in actie kwamen. Als er echt door de supporters verbaal en fysiek geweld zou zijn geuit had de politie wel direct moeten grijpen. Ze vonden de situatie blijkbaar niet dreigend en dachten dat de stewards het wel op konden lossen. Wij hadden ook het idee dat het wel onder controle was.

Als laatste willen het volgende kwijt, ook al hebben wij op dit moment (nog?) geen stadionverbod, dat wij wel weer makkelijk worden afgeschilderd als relschoppers. Blijkbaar kan Feyenoord uit de mond van de heer Gudde ongestraft leugens verkondigen in de pers en ben je als (Feyenoord) supporter schuldig tot het tegendeel bewezen is. Elke vorm van kritiek wordt meteen de kop ingedrukt en bestraft, dit neigt ook naar smaad en censuur. Het lijkt ons verstandig dat er onderzocht wordt inhoeverre wij Feyenoord, en met name de heer Gudde hierop (juridisch) kunnen aanspreken.

Met vriendelijke groet ,

Melchior en Raymond

Read more about
spandoek Stadionverbod
Place comments
666

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments