AA Virgin Galactic kampte met losgeraakte pin tijdens ruimtevlucht

| by Author1

MOJAVE (ANP/BLOOMBERG) - Ruimtevaartbedrijf Virgin Galactic had bij zijn meest recente commerciële ruimtevlucht te kampen met een losgeraakte uitlijnpin, meldde het door de Britse miljardair Richard Branson opgerichte bedrijf voor ruimtetoerisme. Het probleem tijdens de vlucht heeft volgens het bedrijf geen impact gehad op de veiligheid van de ruimtevaartuigen en de bemanning aan boord.

Een pin die wordt gebruikt om het ruimtevaartuig VSS Unity aan het draagvliegtuig VMS Eve te koppelen en de toestellen op één lijn te brengen, raakte tijdens de vlucht op 26 januari los. Het bedrijf heeft nog geen oorzaak gegeven voor het losraken van de pin. Wel stelt Virgin dat de pin losraakte na de ontkoppeling van de VSS Unity en de pin gedurende de rest van de vlucht geen functie meer vervulde.

Virgin Galactic ontdekte de losgeraakte pin tijdens het routineonderhoud na de vlucht en heeft de Amerikaanse toezichthouder Federal Aviation Administration (FAA) op 31 januari op de hoogte gebracht. Het bedrijf voert samen met de FAA een onderzoek uit naar het incident en zal verdere updates geven over het onderzoek. Het tijdstip van de volgende ruimtereis, die staat gepland tussen april en juni, zal na evaluatie met de FAA bekend worden gemaakt.

Zonder astronaut

De FAA kan nu nog geen veiligheidsnormen opleggen aan commerciële ruimtevaartuigen, maar vanaf 8 maart is dat wel wettelijk toegestaan. De lucht- en ruimtevaartindustrie staat ook al onder verscherpt toezicht van de FAA in de nasleep van de productieproblemen met de 737 MAX 9-toestellen van vliegtuigbouwer Boeing. Begin januari verloor een 737 MAX 9 van Alaska Airlines in de Verenigde Staten tijdens de vlucht namelijk een deurpaneel en moest het toestel een noodlanding maken.

Virgin Galactic startte in 2023 met commerciële ruimtevluchten na bijna twintig jaar ontwikkeling. Sindsdien heeft het bedrijf zes toeristen- en onderzoeksvluchten uitgevoerd die klanten naar de rand van de ruimte en terug hebben gebracht. De vlucht van Virgin Galactic op 26 januari was de eerste keer dat het bedrijf vier toeristen de ruimte in stuurde zonder dat een Virgin Galactic-astronaut als ondersteunend personeel aanwezig was.

Read the full article

Just in

Look at more articles