De tegenstanders: Feyenoord treft drie oude bekenden in de Champions League

| by FR12Lars3311222222xxx

Feyenoord neemt het in de groepsfase van de Champions League op tegen Atlético Madrid, SS Lazio en Celtic. Alle drie de tegenstanders zijn oude bekenden van de Rotterdammers, al was het ene affiche recenter dan het andere. Wat weten we precies van de tegenstanders in groep E? FR12.nl blikt alvast vooruit.

Atlético Madrid

Atlético Madrid was de eerste club die tijdens de loting aan de poule van Feyenoord werd toegevoegd. Op papier is het ook de sterkste tegenstander. Met 11 landstitels zijn Los Rojiblancos de derde club van Spanje. Ook afgelopen seizoen eindigde de club op plek 3. De Champions League wonnen ze - in tegenstelling tot Feyenoord - nog nooit. Sterker nog: met drie verloren finales (in 1974, 2014 en 2018) is Atlético de club die de meeste Champions League-finales speelde zonder er ooit één te winnen.

Selectie
Natuurlijk kent de selectie van Atlético Madrid de nodige sterren. Daarvan zal Memphis Depay voor de meeste Nederlanders de bekendste naam zijn. Toch is het nog de vraag of de Oranje-spits zal spelen tegen Feyenoord, nadat hij onlangs een hamstringblessure opliep. Veel reden tot opluchting is dat niet, want met Antoine Griezmann, João Felix, Ángel Correa, Yannick Carrasco en Álvaro Morata heeft Atlético nog genoeg gevaarlijke aanvallers over. Tel daar spelers als wereldkampioen Rodrigo de Paul en topkeeper Jan Oblak bij op, en we kunnen concluderen dat deze club in ieder geval op papier de beste selectie van groep E heeft.

Onderlinge historie
Feyenoord en Atlético Madrid troffen elkaar nog nooit in officieel verband. Toch was de vorige ontmoeting, in de voorbereiding op seizoen 2021/22, nauwelijks 'vriendschappelijk' te noemen. Beide ploegen gingen vol voor de winst en daarbij liepen de gemoederen soms hoog op. Het resulteerde onder meer in een rode kaart voor Carrasco. De Belg trapte na, kreeg het aan de stok met Orkun Kökcü en al snel met heel Feyenoord. De vroege 1-0 van Bryan Linssen werd laat in de wedstrijd teniet gedaan door de Madrilenen, maar in de allerlaatste minuut zorgde invaller Naoufal Bannis alsnog voor een 2-1 overwinning. Ook na de wedstrijd liep het nog even uit de hand, toen coach Diego Simeone volledig uit zijn slof schoot toen Arne Slot hem een hand wilde geven. Dat wordt dus een interessant weerzien...

Eindklassering vorig seizoen: 3e
Totale marktwaarde selectie: € 519,20 miljoen
Trainer: Diego Simeone
Stadion: Estadio Metropolitano
Capaciteit: 67.703

SS Lazio

SS Lazio is een nog recentere tegenstander van Feyenoord. De twee clubs troffen elkaar vorig seizoen al in de groepsfase van de Europa League. De Romeinen moesten hun Europese campagne daarna voortzetten in de Conference League, waar AZ ze in de achtste finale uitschakelde. Op het seizoen in de Serie A kan Lazio een stuk positiever terugkijken. De club eindigde namelijk op een knappe tweede plek. Dat leverde dus een Champions League-ticket op. Zeven keer mochten I Biancocelesti zich laten zien op het hoogste podium. De kwartfinale van seizoen 1999/00 is nog altijd het beste resultaat van Lazio in de Champions League.

Selectie
Met een totale marktwaarde van zo'n 270 miljoen euro (volgens Transfermarkt) is de selectie van Lazio er één waar Feyenoord (ruim 200 miljoen euro) nog niet aan kan tippen. De meest in het oog springende speler is spits, aanvoerder en clubtopscorer aller tijden Ciro Immobile, die alweer bezig is aan zijn achtste seizoen in het Stadio Olimpico. Ook Luis Alberto, Felipe Anderson en Matías Vecino, die vorig seizoen trefzeker waren tegen Feyenoord, lopen nog rond bij de club. Daarnaast deed Lazio deze zomer enkele interessante aankopen, zoals middenvelder Daichi Kamada (Eintracht Frankfurt) en voormalig Feyenoord-targets Gustav Isaksen (FC Midtjylland) en Taty Castellanos (New York City FC).

Onderlinge historie
De ontmoetingen tussen Feyenoord en SS Lazio van vorig seizoen zullen weinig mensen vergeten zijn. De Rotterdammers gingen in Rome pijnlijk onderuit, al werd de dramatische eerste helft na rust nog enigszins goedgemaakt door twee goals van Santiago Gimenez. Diezelfde Gimenez tekende later ook voor de 1-0 in de ontmoeting in De Kuip. Dat bleek een heel belangrijke, want door die treffer eindigde Feyenoord in een knotsgekke poule met evenveel punten als alle tegenstanders toch als groepswinnaar. Gezien de belangen in dat duel is het niet moeilijk voor te stellen dat De Kuip kolkte. Dat was trainer Maurizio Sarri ook na de 'degradatie' naar de Conference League niet vergeten. "Het enige dat ik niet leuk vind aan het Nederlandse voetbal, zijn de supporters van Feyenoord." Eerder noemde hij het stadion al een 'bolgia', wat kan worden vertaald als psychiatrisch ziekenhuis.

Overigens was dat niet het enige Europese tweeluik tussen Feyenoord en SS Lazio. In 1999/00 kwamen de twee elkaar tegen in de tweede groepsfase van dat toernooi. In Stadio Olimpico won Feyenoord destijds met 1-2, dankzij twee late goals van Jon Dahl Tomasson. De ontmoeting in De Kuip eindigde vervolgens in 0-0. Ondanks die balans was het destijds toch Lazio dat als groepswinnaar doorstroomde naar de kwartfinale. In de poule met verder Chelsea en Olympique Marseille eindigde Feyenoord op plek 3.

Eindklassering vorig seizoen: 2e
Totale marktwaarde selectie: € 269,13 miljoen
Trainer: Maurizio Sarri
Stadion: Stadio Olimpico
Capaciteit: 70.634

Celtic

Celtic maakt de poule van Feyenoord compleet. De Schotse recordkampioen - en ook landskampioen van vorig seizoen - doet voor de 12e keer op rij mee aan de groepsfase van de Champions League. Hoewel de club al lang geen Europese grootmacht meer is, heeft Celtic net als Feyenoord wel een rijke historie. Met de Europacup I-titel uit 1967 is het nog steeds de enige Schotse club die de grootste Europese prijs wist te winnen. Drie jaar daarna, in 1970, haalde het nog eens de finale van het toernooi. Daarin was Feyenoord na verlenging echter met 2-1 te sterk.

Selectie
Op papier heeft Celtic de minste selectie van alle ploegen uit groep E. Transfermarkt schat de totale waarde in op zo'n 125 miljoen euro, aanzienlijk minder dan de andere drie clubs. Daarbij verloren de Schotten ook nog eens de succesvolle trainer Ange Postecoglou, die in twee jaar tijd bijna alle nationale prijzen binnenharkte en deze zomer bij Tottenham Hotspur aan de slag ging. Toch heeft ook zijn opvolger Brendan Rodgers een interessante spelersgroep tot zijn beschikking. De bekendste namen zijn waarschijnlijk Joe Hart en Nathaniel Phillips, die beiden in de top van de Premier League hebben gespeeld. Maar ook Kyogo Furuhashi - een van de vele Japanners in de selectie - is een speler om in de gaten te houden. De spits was vorig seizoen clubtopscorer met liefst 34 goals in 50 wedstrijden en is met een marktwaarde van 14 miljoen euro de meest waardevolle speler van Celtic.

Onderlinge historie
De laatste ontmoeting van Feyenoord met Celtic was aanzienlijk langer geleden dan die met de andere clubs uit groep E. Toch is het met afstand de meest memorabele en misschien zelfs de belangrijkste wedstrijd in de clubgeschiedenis. Zoals gezegd ging het om de Europacup I-finale van 1970, waarna Feyenoord dankzij goals van Rinus Israël en Ove Kindvall als eerste Nederlandse club ooit de cup omhoog mocht houden. Ruim 53 jaar na die ontmoeting in Milaan staan Feyenoord en Celtic dus voor het eerst weer tegenover elkaar.

Eindklassering vorig seizoen: 1e
Totale marktwaarde selectie: € 125,15 miljoen
Trainer: Brendan Rodgers
Stadion: Celtic Park
Capaciteit: 60.411

Also read

Read the full article

Just in

Look at more articles